onsdag 5. august 2009

Flaskegutter blir også bra gutter!

Begge mine gutter har bare fått pupp de første 4 - 5 mnd, selv om jeg gjerne ville fullamme så lenge som mulig. Men det går ikke altid som man vil...


Førstemann hadde KISS syndrom (øvre nakkeledd indusert symmetriforstyrrelse som viser sammenhengen mellom en feilfunksjon i de øvre nakkeledd og en avvikende motorisk utvikling) og var dysmatur (født på termin med lav fødselvekt). Han fikk allerede tilskudd med morsmelk på sykehuset da han var litt slapp med gulsott og lite futt i amming. Hjemme måtte vi fortsette med tilskudd da han ikke var noe god til å suge. Dette kom nok av at han var skjev i nakken og hadde smerter med å ligge på siden og amme. Særlig den ene puppen var vond for han å ta - så den ville han nesten ikke ta. Og når tennene kom rett før 6 mnd ville han bare ikke ha mer pupp...

Sistemann måtte jeg kutte ut og amme da han reagerte på antibiotikaen jeg fikk da jeg var lagt inn på sykehuset med lungebetennelse nå i juni. Siden det ble en kur til etter jeg kom ut som han også reagerte på droppet vi helt å amme. Jeg pumpet meg i starten for å holde melkeproduksjonen oppe, men dette tappet meg helt for energi som jeg heller burde ha brukt på å bli frisk. Så da jeg kuttet helt å amme og pumpe ble jeg omsider frisk! Men da jeg skulle starte opp igjen fikk babyen veldig vondt i magen -så da var det bedre å fortsette med NAN som han allerede hadde fått de ukene jeg var syk. I tillegg var kroppen min så sliten at jeg var helt fysisk utmattet etter hver amming...Det var nesten litt dumt at ikke legen gav meg tipset å stoppe og amme for jeg hadde jo tilsammen 4 antibiotika kurer og var syk i 7 uker. Hadde noen sagt at jeg burde være snill med kroppen min og kutte ammingen og pumpingen, hadde jeg nok blitt fortere frisk... Alternativet var nok at jeg hadde gått og hanglet enda lengre og blitt syk gang på gang. Og med to små hjemme og en pappa som måtte sykemeldes for å holde fortet, var det ingen mulighet...Men man vil jo så gjerne amme for barnas skyld, så det er klart at det var kjempe trist!!

Budskapet mitt med dette lange innlegget, er vi flaskemammaer ikke skal slippe til de dumme tankene om at man MÅ amme til en hver pris... Jeg tror ikke det er noen som dømmer en, om man ikke får til eller babyen ikke vil. Norske mammaer er jo i ammetoppen og alle vet at vi gjør så godt vi kan!!! For alle dere andre flaskemammaer så er nettsiden www.flaskeposten.org veldig bra:

Så helt til slutt lurer jeg på om noen har prøvd flaskevarmeren fra Prince Lionheart:Mamma og jeg var nemlig på Ikea og Stoff og Stil i dag med minstemann, og det ble mange flasker og helling og styring med å temperere vann fra termos med kaldt vann. Kanskje denne er løsningen?? Eller vet noen om noen andre gode alternativer??

6 kommentarer:

susan`s side sa...

Jeg kunne ikke vært mer enig. Jeg sultet faktisk Jacob når var spebarn, helsestasjonen sa bare at jeg skulle amme mer. Jeg ammet hver halvtime men fikk ikke mer melk. På 6. ukers kontrollen hadde han bare gått opp 80 g fra fødselsvekten og var så tynn stakkars. Selv om dette er 6 år siden snart får jeg dårlig samvittighet ovenfor Jacob ennå fordi jeg ikke stolte på meg selv. Han skrek hele døgnet og jeg var helt utslitt og fortvilet. Når vi startet med MME etter 6 uker fikk jeg en ny baby og et nytt liv.

Lindmussen sa...

Ååå det er så trist når man ikke får nok oppbakning når man er i tvil- føler med deg Susan!! Ammepolitiet er nok sterkt tilstede på mange helsestasjoner enda!
Stå på alle flaske mammaer - og følg hjertet! Vi mammar vet jo som regel best hva som er rett!!!
Klem fra Tone

villemo sa...

Hei...Kunne ikke vært mer enig. Jeg hadde en brystreduksjon i 99, som gjorde at jeg hadde veldig lite melk, til begge mine. Jordmoren som tok imot Lillegutt, sa rett ut til meg at "ikke bruk energi på amming, med en slik operasjon er det omtrent 0% sjanse for at du har mer enn noen dråper".. Hun hadde rett, men jeg ammet i tre måneder, ca to timer hver gang, også 180 ml NAN rett etterpå..Det var samme historien med Smula, ammet masse, i perioder opp til 20 timer i døgnet, men det var bare noen få dråper som kom..
Når det kommer til flaskevarmere, så vet jeg de har en sort,dobbel modell på Babyshop, som skal holde godt på varmen. De siste månedene med lillegutt, hente det jeg tok lunkent vann fra springen, hvis vi var et sted hvor det ikke var oppvarmingsmuligheter.. han reagerte ikke neagativt på det. Sikkert ikke veldig bra i lengden, men sikkert ikke glydfarlig nå og da..

villemo sa...

...det skulle stå farlig, ikke glydgarlig (vet ikke helt hvordan det ordet ble laget)

Renate Iselin sa...

Takk for det :-) Så herlige gutter du har ;)
Ja, man vet aldri. Sandefjord er jo en liten by :)

Mariann sa...

Er i ferd med å miste melken selv om dagen, og Emilie er mindre og mindre interessert i puppen. Noen dager kan jeg pumpe en flaske full og andre dager kommer det bare ut 20 ml.... så jeg tror det er flere ganger hun faktisk ikke får i seg mat og derfor blir grinete osv... Blir flere og flere flaskemåltider. Tror ikke jeg klarer å fullamme så mye lenger, men satser på grøt og pupp et par ganger.... og som du sier, det blir kjempefine barn på flaske også... er selv et flaskebarn :-)

KLEM