tirsdag 29. desember 2009

Brudekjolen er bestilt...

I dag bestilte jeg KJOLEN som jeg har tittet på i 2 måneder. Den blir bare vakrere og vakrere for hver gang jeg ser den, og om 3-4 måneder er den MIN! Hurra! Dere får selvfølgelig ikke se bilde av den, for jeg er overtroisk, og VET min fremtidige mann snikleser bloggen min! Men en ting kan jeg si: dere har nok ikke sett noe lignende...Den er nemlig ikke helt tradisjonell - bare utrolig vakker! (nyskjerrig nå!??) Jeg har fått mammas tiara som hun brukte når hun giftet seg og får låne slør og cape. Så nå mangler jeg bare noe blått og en mynt i følge tradisjonen. På denne siden fant jeg opprinnelsen: http://www.bryllupsvenner.no/bryllupsartikkel-17-gode-bryllupstradisjoner-20-side3.html

Bryllupstradisjon 15: Noe gammelt, noe nytt, noe lånt og noe blått.

Bruden skal bære noe nytt, noe gammelt, noe lånt og noe blått. Det lånte skal ikke være lånt fra en fraskilt kvinne, da dette vil bringe ulykke inn i det nye ekteskapet - om vi skal tro den gamle tradisjonen. Den lånte gjenstanden skal dermed være lånt av en lykkelig gift kvinne, slik at denne gjenstanden fører lykke med seg inn i det nye ekteskapet. Noe gammelt symboliserer en fortsatt tilhørighet for bruden til hennes familie og fortid her. Noe nytt står for lykke inn det nye, og den nye verden som venter henne når hun starter livet med sin nye mann. Den fargerike gjenstanden, altså noe blått, har vært forbundet med ekteskap i mange hundre år. I det gamle roma, ble blå farge bært av bruden for å symbolisere kjærlighet, anstendighet, ærlighet og renhet. Fra England kjenner vi reglen som "Something old, something new, Something borrowed, something blue - and a silver sixpence in her shoe." - En sixpence, var en mynt de hadde i England fra 1551 til 1967, og var verdt seks pennies. "A silver sixpence in her shoe" representerer derfor velferd, økonomisk lykke og trygghet. Optimalt skal den være gjemt i venstre sko, og man vet også at i Skottland var det vanlig at brudgommen gikk på denne under hele bryllupsdagen, men det er senere blitt gjort om til brudens tradisjon. I disse dager er det veldig vanlig at flere butikker har slike "pennies" for salg nettopp til bryllup, men det er også vanlig å bruke en mindre mynt. Her i Norge brukes gjerne den minste mynten vi har, nemlig den kobberfargede 50-øringen.

God natt fra Tonemor

2 kommentarer:

Hybbe sa...

Ja, nå ble jeg nyskjerrig, Tone! Det blir en lang ventetid....for både brudgom og gjester. Men du blir garantert en vakker brud uansett hva du måtte ha på deg :)

Cathrine sa...

Spennende og så flott at du har funnet den perfekte for deg. Gleder meg til å se den.