onsdag 11. november 2009

Hvordan fotografere barn?

Alle med barn vet hvor vanskelig det kan være å ta bilder av dem. De holder på med tusen ting på en gang, er fullstendig uforutsigbare og smiler sponant og ikke på kommando. På www.klikk.no fant jeg noen fine tips:


Babyer
Det kan være vanskelig å få et godt bilde av en nyfødt baby, selv om nybakte foreldre selvfølgelig gjerne vil dokumentere det siste tilskuddet til arverekka. Spedbarn har lite kontrollert motorikk, og det tar gjerne noen uker før det første ordentlige smilet kommer. Samtidig er de svært vare for skarpt lys. Det er derfor en fordel å kunne bruke det eksisterende lyset fremfor å fyre av blitsen. Naturlig, mykt lys inne fremhever også det sarte og nyfødte preget.

Ofte er de beste spedbarnsbildene tatt når barnets sover. Da er babyen avslappet i kropp og ansikt, og man kan bruke lange nok lukkertider til å utnytte det eksisterende lyset. Når babyen nærmer seg halvåret, blir det straks mer spennende å fotografere.

Latteren er lett å lokke fram, og barna har stor glede av enkle leker og sine egne hender og føtter. Samtidig er de rettere i kroppen, og kan gjerne sitte- hvert fall med litt støtte. Ha det godt og varmt i rommet, så går det fint å kle av barnet. Et mykt teppe eller et saueskinn er fint for barnet å ligge på.

Røde øyne er generelt et problem når man fotograferer med kameraets innebygde blits. De røde øynene kommer av at lyset reflekteres av netthinnen. Barn har store pupiller, og får oftere røde øyne enn voksne. Med en ekstern blits blir avstanden mellom blitsen og øynene større, og problemet kan unngås. Røde øyne kan også reduseres ved å sette på ekstra lys i rommet, da pupillene som regel vil trekke seg mer sammen. Mange kameraer har en såkalt «anti røde-øyne» funksjon, noe som gjerne er flere blink eller en ekstra blitsutløsning i forkant av fotograferingen. Dette gir tidsforsinkelse før bildet tas, og det er lett for å miste de spontane ansiktsuttrykkene. Det kan da heller være gunstigere å redigere bort de røde øynene i ettertid. Dette gjøres enkelt med egne knapper i så å si alle bildebehandlingsprogrammer.

Større barn
Gunstigst lys for tradisjonelle portretter er gjerne mykt utelys, det vil si lett overskyet vær.

Til et nært portrett bør du velge en liten tele og relativt stor blenderåpning. Da vil hovedmotivet stå klart fram mot en utydelig bakgrunn. Denne bakgrunnen kan gjerne være en grønn hekk, en plankevegg eller en annen relativt ensartet flate. Ønsker du et helfigurportrett bør du se deg om etter bakgrunner som skaper mer miljø.

Et menneske som står rett opp og ned foran en kjedelig bakgrunn blir et veldig lite spennende bilde. Oppstilte barneportretter ofte blir stive og formelle. Det bør ikke være vanskelig å be barnet lene seg mot noe, sitte eller legge seg ned. Dynamikken i bildet blir mye bedre, og ansiktsuttrykk og kroppsholdning blir mer spennende. Barn er ikke små voksne!

Denne bloggen er super for fotointeresserte: http://fotoverden.blogspot.com/
Ha en super dag! Smil fra Tone

2 kommentarer:

Mariann sa...

Disse tipsene skal jeg sette meg nærmere inn i :-) men nå har jeg bestilt fotograf til snuppa. Har ikke hatt bra nok form til å rigge opp noe her hjemme ennå.

Ja, du og jeg har virkelig ikke vunnet "bli frisk-loddet", men det går vel over med tid og stunder får vi håpe. Og vi har jo verdens herligste familier og det må vi fokusere på.

Håper inderlig ikke det er lungebetennelse på gang hos deg igjen.

Stor klem

Camilla Elstad sa...

Flotte tips å ta med seg på veien videre! :D